Linijsko odvodnjavanje s kanaletami

Linijsko odvodnjavanjeZelo elegantna rešitev za odvajanje meteornih voda je linijsko odvodnjavanje. V ta namen se uporablja različne kanalete. Te so lahko narejene iz betona, ki mora biti armiran, saj je kot tak najbolj obstojen, ali pa tudi iz umetne mase, za kar se danes odloča vedno več ljudi. Umetna masa se namreč odlično obnese v ta namen. Je lahka, zaradi česar je preprosta za montažo, hkrati pa tudi zelo dobro prenaša najrazličnejše obremenitve in vremenske dejavnike. Poleg tega pa ima zelo dolgo življenjsko dobo, kar je še ena prednost več.

Umetna masa, iz katere je narejena kanaleta, je namreč odporna ne le na različne obremenitve, ampak dobro prenaša tudi ekstremno nizke temperature. Zaradi tega je odporna na zmrzal, sama vlaga pa na njej ne pusti nobenih posledic. Poleg tega je odporna tudi na sol za posipanje cest, ki lahko povzroči poškodbe na marsikaterem materialu, a na umetni masi, narejeni iz recikliranega kompozita, nikakor ne pride do živega. V tem smislu je dobra izbira za kanalete tudi beton, ki je armiran z vlakni, saj je prav tako odporen na sol za posipanje cest in zmrzal.

Za linijsko odvodnjavanje različnih površin, dvorišč, poti v parkih, cest, dovozov in še česa se sicer lahko poskrbi na zelo enostaven način. Kanalete in druge elemente sistema se namreč modularno sestavi, kar omogoča brezhibno prilagoditev vsaki specifični površini posebej. Ko se jih enkrat vgradi ter doda stene z iztokom, peskolove in ostale dodatke, se nanje povezne še primerno rešetko. Na voljo so različne možnosti in oblike rešetk (mrežasta rešetka, rešetka z rego itd.), ki se jih lahko enostavno kombinira s kanaletami.

Tako lahko poskrbimo za učinkovit sistem za linijsko odvodnjavanje padavinskih voda iz javnih, zasebnih, poslovnih ali drugih površin. Na voljo so različne dimenzije kanalet, med katerimi lahko izbirate, rešetke pa se lahko tako glede na material in barvo ter obliko prilagodi tudi okolici, tako da so čim manj opazne oziroma da se čim bolj estetsko skladajo z njo.