Tai chi lahko izboljša vaše življenje

Tai-Chi-LjubljanaEna od najbolj zdravih načinov gibanja je starodavna kitajska veščina gibanja, ki se imenuje tai chi in vam lahko pomaga pri krepitvi vaše notranje energije, telesa, razuma in duha ter v vaše življenje prinese pozitivne spremembe. Čeprav gre za zelo počasno obliko gibanja, ki bolj spominja na ples kot na šport, saj so gibi tekoči in na videz zelo lahkotni, pa redna vadba poskrbi ne le za večjo prožnost telesa in sklepov, ampak tudi za izboljšanje fizične kondicije. Če želite več energije, je torej tai chi tisto, kar iščete.

Kitajska medicina tai chi vidi kot nekaj zdravilo in to v resnici tudi drži, saj je že marsikomu izboljšal življenje. Ne gre le za to, da se po izvajanju vadbe boljše počutili, saj ste se gibali, temveč so posamezne vaje zasnovane tako, da vam pomagajo ustvariti in začutiti notranjo harmonijo, zato boste po vadbi bolj pomirjeni sami s sabo in s celim svetom. Prav zato je tai chi odlična vadba za vse, ki ste velikokrat živčni, pod stresom ali preobremenjeni z obveznostmi oziroma imate težave zaradi nerazčiščenih odnosov z drugimi, ki v vas zbujajo jezo in nelagodje.

Tai chi poskrbi tudi za pravilno držo in močno ter zdravo hrbtenico. Redno izvajanje položajev bo pripomoglo k temu, da se boste držali bolj pokonci, zaradi česar bodo izginile bolečine v križu, med lopaticami in v vratu, manjkrat vas bo bolela glava, saj bo vaše telo dobilo več kisika, prav tako pa takšno počasno in nežno, a vendarle globoko in intenzivno gibanje lahko pomaga tudi tistim z artritisom oziroma nasploh omisli težave s sklepi.

Izjemni pozitivni učinki tako na fizični kot na psihični ravni so tisto, kar je že mnoge prepričalo v koristnost izvajanja takšnih položajev. Tai chi lahko izvajate tudi sami doma, a veliko bolje je, da vsaj čisti začetniki najprej poiščete pomoč izkušenega inštruktorja, ki bo znal pravilno pripraviti vaše telo na vadbo z ogrevalnimi vajami, nato pa te stopnjeval do zahtevnosti, ki jo še zmorete. Več o vadbi in položajih tai chi pa lahko poiščete na spletni strani Bizinaizi.si!