Vas muči gastritis?

Gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki velja za nadvse pogosto težavo. Zaradi njega nas boli trebuh, lahko pa nastopi tudi slabost ali pride do bruhanja. Do njega lahko pride iz različnih vzrokov, pogosto pa težave minejo kar same od sebe. Problem je le, če vnetje postane kronično, saj se zaradi tega sčasoma lahko v želodcu pojavijo tudi razjede, čemur se je pametno izogniti.

Zakaj vas boli trebuh?

gastritisZa bolečine v trebuhu obstaja sto in en vzrok. Kljub temu pa lahko z gotovostjo rečemo, da takšne bolečine velikokrat povzroča prav gastritis, saj je ta zelo pogost. Pojavi se lahko v vseh starostnih obdobjih in povzroči bolečino v zgornjem delu trebuha, slabost in bruhanje. Bolečina je še posebej neprijetna ob dotiku zgornjega dela trebuha, prav tako pa se lahko pojavijo tudi težave s prebavo.

Za takšen pojav sicer obstaja več različnih vzrokov, kot so na primer:

  • uživanje preveč mastne hrane,
  • bakterija Helicobacter pylori,
  • prekomerno uživanje alkohola,
  • prekomerno kajenje.

V primeru takšnih bolečin je treba najprej zelo pozorno spremljati svojo prehrano in jo po potrebi tudi spremeniti. Pomembno je, da se izogibate mastni hrani oziroma vsaki hrani, ki obremenjuje vaš želodec. Ne uživajte alkohola in prenehajte s kajenjem, predvsem pa pijte veliko tekočine ter se gibajte, kolikor le lahko.

Bakterija Helicobacter pylori in gastritis

heliobacter pyloriNajbolj pogost vzrok za gastritis vsekakor predstavlja črevesna bakterija z imenom Helicobacter pylori, ki se prenaša na različne načine in je zelo pogosta. Čeprav nekateri z njo nimajo težav, pa lahko drugim povzroči nenehne bolečine v telesu ter na dolgi rok tudi razjede na želodčni sluznici, zato je v primeru kakršnih koli bolečin v zgornjem delu trebuha pametno testirati tudi na prisotnost omenjene bakterije. Če se izkaže, da je ta prisotna, je treba nemudoma začeti z zdravljenjem z antibiotiki, žal pa tudi to ni vedno najbolj učinkovito.

Velikokrat namreč tudi po zdravljenju bakterija še vedno ostane v želodcu, saj je zelo trdovratna. Zaradi tega je zdravljenje pogosto treba ponavljati, hkrati pa z njim uničimo tudi prisotnost koristnih bakterij v želodcu, zato je nujno hkratno z antibiotiki jemati tudi kakovostne probiotike, ki pozitivno vplivajo na želodčno sluznico. Uživanje probiotičnih bakterij je v takšnem primeru praktično nujno, pomembno pa je, da poiščete kakovostne.