Zakaj je potrebno filtriranje vode?

Nobel Office - Aparat za prečiščevanje vode
Nobel Office – Aparat za prečiščevanje vode

V zadnjih letih se vedno več govori o tem, da je filtriranje vode zelo pomembno. V Sloveniji imamo sicer to srečo, da iz večine pip priteče voda, ki je primerna tudi za pitje. Vendar pa se je treba zavedati, da je ta v nekaterih delih Slovenije bolj čista kot drugod. V nekaterih krajih tako uporabnikom redno priporočajo, naj vodo prekuhavajo, saj je voda onesnažena. Čista in zdrava pitna voda je tako nekaj, kar žal še vedno ni dosegljivo vsem. To je še posebej pomembno za otroke, starejše in nosečnice. Pa tudi za vse ostale, saj je za prav vse ljudi bolje, če pijejo zdravo, kakovostno in neoporečno vodo, ki ne vsebuje niti bakterij in mikroorganizmov niti ostankov različnih kemičnih in drugih snovi.

Onesnaženost vode v Sloveniji

Raziskave kažejo, da je ponekod v Sloveniji voda precej onesnažena, kar še posebej velja za manjše vodovode, ki nimajo ustreznega nadzora, pri večjih vodovodnih sistemih pa je voda seveda klorirana. Bolj ko je onesnažena – recimo ob večjih deževjih – več klora je v njej.

Baloni z vodo v pisarnah in bakterije

V marsikateri pisarni ali poslovni zgradbi pa stoji tudi tako imenovan balon za vodo, iz katerega si lahko natočimo vodo, kadarkoli si zaželimo. To je vsekakor dober izum, ki pripomore k temu, da med delovnim časom spijemo dovolj tekočine, a v vodi, ki takole dalj časa stoji v balonu, se lahko razvijejo bakterije. V najboljšem primeru nam te lahko povzročijo črevesne težave, lahko pa tudi bolj resne zaplete, ki se jim je bolje izogniti.

Prekuhavanje ali filtriranje vode?

Čeprav je prekuhavanje vode enostaven ukrep, s katerim lahko izboljšamo kakovost vode oziroma poskrbimo za to, da ta postane pitna, saj z visoko temperaturo lahko uničimo določene bakterije in druge škodljive snovi v vodi, pa je filtriranje vode v tem smislu še veliko bolj učinkovito. Če izberete kakovosten aparat za filtriranje vode, pa bo postopek tudi zelo enostaven in vam bo vzel veliko manj časa kot prekuhavanje.