Knjige za otroke

V otroštvu ima skupno branje knjig z najmlajšimi izjemen pomen in je lahko eden temeljev vzgoje. Otroške knjige in njihovo skupno prebiranje pomagajo otrokom pri socializaciji, pri komuniciranju, pri kreativnosti ter razvoju domišljije, pri pridobivanju besednega zaklada, učenju vrednot in še marsičem. Obred skupnega branja je lahko prijetna rutina pred spanjem, ki otroka hkrati pomiri, sprosti in mu daje občutek ljubezni, zato se priporoča že pri dojenčkih, pa čeprav ti seveda še ne razumejo, kaj jim prebiramo.

Izberite prave knjige za otroke

Knjige za otroke so tako prve kartonke kot slikanice, pa tudi romani za mlajše osnovnošolce, ki še ne posegajo po tipični mladinski literaturi. Najbolj priljubljene knjige za otroke so vsekakor slikanice, saj se pri njih besedilo dopolnjuje z ilustracijami, ki napisano vsebino še bolj razširijo in pomagajo, da si otrok v domišljiji lažje predstavlja dogajanje in svet, ki ga predstavlja zgodba. Pomembno je, da so otroške knjige izbrane glede na otrokovo starost in se tudi ukvarjajo s problematiko, ki je tipična za njegovo razvojno obdobje. Pri tem pa ni nujno izbirati le med klasičnimi slikanicami, temveč so nam na voljo tudi takšne z modernim pristopom.

Otroške knjige so že kar nekaj časa lahko tudi individualno prilagojene. Kaj to pomeni? Da lahko izberemo izdelavo otroške knjige po naročilu. To pomeni, da se zgodba prilagodi in lahko v njej nastopa junak z imenom otroka, ki ga izberemo sami, prav tako pa se lahko spremeni videz junaka v ilustraciji. Tako v slikanici nastopa kar vaš otrok oziroma bralec sam, kar je najmlajšim izjemno zanimivo in jih še bolj pritegne k listanju in branju – še bolj zabavno se mu je vživeti v zgodbo, če v domišljijskem svetu kot junak, ki premaguje težave in prepreke, nastopa sam.
Otroške knjige so danes torej precej modernizirane in tudi veliko bolj zabavne kot so bile v našem otroštvu, torej imamo starši odlično orodje, da svoje otroke navdušimo nad branjem, s tem pa seveda tudi nad učenjem.