Ne vidite smisla?

depresijaDepresija velja za eno najbolj temačnih bolezni današnjih dni, saj človek zaradi nje izgubi vse upanje in voljo do življenja, zato je zelo pomembno, da okolica to opazi in mu skuša pomagati, saj takšna oseba pogosto ne najde dovolj moči, da bi sama poiskala pomoč. Kako prepoznati znake depresije in kako pomagati osebi, ki trpi zaradi njih?

Znaki depresije se sicer razlikujejo od osebe do osebe, saj ima ta bolezen veliko obrazov, največkrat pa velja, da se odraža kot brezvoljnost, pomanjkanje energije in koncentracije, občutek nemoči in nesmiselnosti lastnega obstoja, živčnost, raztresenost, takšna oseba bi samo spala ali pa ima težave z nespečnostjo. Gre torej za različne motnje v razpoloženju, ki tako slabo vplivajo na osebo, ki se spopada z njimi, da začnejo bolj ali manj obvladovati njeno življenje.

Ena od zelo dobrih metod, ki lahko pomaga, da depresija za večno izgine iz posameznikova življenja, je psihoterapija. Zaupni pogovor z za to usposobljenim strokovnjakom pomaga razbremeniti človeka, ki trpi za depresijo, nato pa ga psihoterapevt z majhnimi koraki vodi po poti spreminjanja lastnega življenja, zakoreninjenih vzorcev in podobno.

Psihoterapija je dobra metoda za to, ker ne pozdravi le simptomov depresije, kot to recimo naredijo antidepresivi, ki so včasih v akutni in začetni fazi zdravljenja bolezni vseeno potrebni, temveč išče tudi vzroke za nastanek depresije in osebo, ki trpi zaradi njih, nauči, kako se soočiti z njimi in zaživeti drugače, brez strahov in travm, z veseljem do življenja.